CAVEMAN-WINES

Webshop » Wijnen per gebied » Bullas

Bullas

Het wijngebied

Bullas is een Spaanse DO in de regio Murcia. De regio staat bekend om zijn rode en rosé wijnen gemaakt van de Monastrell druivensoort. Het is de jongste van de D.O.s uit Murcia, terwijl het in feite een zeer oud wijnbouwgebied is. 

Geschiedenis

De stad Bullas bestaat al sinds de Romeinse tijd, en kende een groei tijdens de Moorse heerschappij. Na de herovering door Christelijke legers in de 13e eeuw ontwikkelde er de landbouw en de wijnproductie. De regio produceerde vooral bulkwijnen tot de jaren tachtig, toen een aantal  wijnmakerijen begonnen met de productie van kwaliteitswijn in flessen. Het verwierf de officiële DO-status in 1994. De belangrijkste aangeplante druivensoort is Monastrell, die meer dan 80% van alle aangeplante druiven vertegenwoordigt. Voor witte wijn wordt vooral Macabeo gebruikt.

Bodem en klimaat

Bullas ligt halverwege tussen de stad Murcia en de bergen in het westen die de grens met Andalusië vormen. Het landschap is ruig, en bestaat uit talrijke kleine valleien met individuele microklimaten. De bodems op de hellingen zijn bruin en zeer hard, zodat ze machinaal moeten worden geploegd voordat er wijnstokken kunnen worden geplant. Ze zijn kalkhoudend en arm aan organische stof, en hebben een goede afwatering.
De zomers zijn zeer heet (+35° is geen uitzondering), en de winters zijn koud, met vaak vorst tussen oktober en april.