CAVEMAN-WINES

Wijndegustatie bij of met Caveman Wines

Geplande proeverijen en events:

tomevinos-the-cork

Waarom zou je naar onze wijnproeverij komen?

Enkele malen per jaar organiseren we wijnproeverijen, soms ook wel eens open fles dagen genoemd. Je bepaalt zelf hoe je de wijndegustatie wil ervaren. Proef je graag verschillende wijnen op eigen houtje? Geen probleem, de flessen staan voor je klaar, en in onze proeflijst vind je heel wat info over de wijnen. Verkies je een meer begeleide proeverij, dan geven we je graag een individuele aanpak, waarbij we samen met jou naar je voorkeur zoeken. Of je een wijn lekker vindt of niet blijft immers heel subjectief… Verkies je stevige wijnen met veel tannines, of heb je liever wijnen van het fruitige type? Door je enkele wijnen te laten proeven vinden we hier al snel het antwoord op. 
Ook al ben je reeds vertrouwd met ons assortiment wijnen, het loont steeds de moeite om naar onze wijndegustatie te komen. We hebben steeds wel een aantal verrassende nieuwkomers die je kan proeven tijdens onze open fles dagen.  
Kom je graag eens langs? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de data voor de wijndegustaties, promoties en nieuwe wijnen in het assortiment. 

Je eigen wijndegustatie op maat

Een wijnproeverij is steeds een goed idee voor een gezellig moment met vrienden of familie, een vrijgezellenavond, verjaardagsfeestje, teambuilding, personeelsfeest  enz... Onze wijnproeverijen op maat kunnen zowel kenners als beginnende wijnliefhebbers bekoren. Geheel volgens onze filosofie gaan we voor gezelligheid en fun, in onze gekende onbevangen ontspannen stijl. 
Vanzelfsprekend maken we deze wijndegustaties per thema op jouw maat en wensen; denk hierbij aan proeverijen met onderwerpen zoals "huiswijnen", "wijnen van een bepaalde druif", "monocépage wijnen", "wijnen en gerechten", "schuimwijnen" enz...  Contacteer ons met je idee en samen regelen we voor jou een perfecte wijndegustatie, bij ons, bij jou of op een ander locatie naar jouw keuze. 

Organiseer je je wijnproeverij liever zelf?

Heb je liever zelf de touwtjes in handen, en wil je je eigen wijndegustatie runnen met vrienden of familie, lees dan zeker even deze tips voor een succesvolle en gezellige wijnproeverij.

De wijnkeuze voor je proeverij

Vergelijk je graag de wijnen op basis van een aantal gemeenschappelijke criteria, kies dan een bepaald thema voor je wijndegustatie, bvb een land, regio, druif of prijscategorie. Een thema maakt het gemakkelijker om de geproefde wijnen met elkaar te vergelijken, of bvb te ontdekken welke invloed klimaat of vinificatie hebben op een wijn. Voorzie een 8-tal flessen voor je wijndegustatie. Wanneer de proevers iets meer ervaren zijn kan je dit aantal gerust wat opdrijven. Voor een proefglas moet je ongeveer 4cl voorzien (of ongeveer 18 proevertjes uit een fles). 
Om het wat gemakkelijker te maken voor je hebben we alvast enkele themapakketten samengesteld. Naast de wijnen vind je in elk pakket ook een uitgebreide beschrijving van de wijn, zodat je bij elke wijn de nodige background hebt om je wijnproeverij te runnen.

Welke volgorde voor je wijnproeverij

De juiste volgorde van proeven is zeer belangrijk. Dit bepaalt mee hoe de wijnen het best tot hun recht zullen komen. In grote lijnen zit je met de volgende vuistregels goed: eerst mousserend, dan wit, gevolgd door rosé en rood, en om af te sluiten een zoete wijn. Ga steeds van lichte wijn naar zwaarder, en drink ook de jonge wijn voor de oude, die vaak meer complexiteit ontwikkeld heeft.

Belangrijke voorbereidingen voor je wijnproeverij

Een wijndegustatie doe je best in een ruimte met voldoende licht, met een neutrale geur (dus bvb zeker geen keukengeurtjes, hoe aangenaam deze ook kunnen zijn). Hoe vanzelfsprekend het ook mag klinken, maar vergeet niet om schuimwijnen, witte wijnen en rosé koel te zetten. Ze proeven op kamertemperatuur is echt geen goed idee. Idem voor de rode wijnen; serveer deze zeker niet te warm! Afhankelijk van het type zal de ideale serveertemperatuur rond de 16-18°C schommelen. 
Voorzie voldoende glazen, idealiter 1 glas per wijn, maar vaak is dit onmogelijk. een goed alternatief is 1 glas per soort wijn (mousserend, wit, rosé, rood), alsook een waterglas. Voorzie ook een spuuwemmertje waarin je gasten de wijn kunnen uitspuwen (opdrinken mag ook natuurlijk). Vergeet ook de kurkentrekker niet! 
En last but not least, voorzie pen en papier voor je proefnotities (bekijk ook onze wijnproeftips).
Een leuke insteek is ook steeds om de flessen blind te proeven, zodat je gasten zeker niet beïnvloed worden door het etiket. Dit kan je gemakkelijk doen door ze te omwikkelen met aluminiumfolie.

Hapjes bij de wijn

Om de wijnen op de meest objectieve manier te kunnen beoordelen wordt er tijdens een wijnproeverij normaal niet gegeten. Voorzie enkel wat (stok)brood of neutrale crackers om je smaak tussen de verschillende wijnen even te neutraliseren. Wil je toch wat hapjes voorzien (het moet immers ook een gezellige avond blijven), ga dan voor hapjes met geen te uitgesproken smaken (bvb lichte kazen of niet pikante of te vette charcuterie).

Hoe proef je de wijnen?

Wijn degusteren is niet hetzelfde als wijn drinken! Tijdens een wijnproeverij willen we kennis maken met nieuwe wijnen en smaken. Bij een wijnproeverij gaan we in de eerste plaats niet oordelen over het feit of we een wijn al dan niet lekker vinden, maar gaan we objectief een aantal factoren beoordelen, en beschrijven wat we proeven, zoals het zuurgehalte van de wijn, de frisheid, de tannines, het hout enz... Om dit goed te kunnen beoordelen kan je de volgende stappen volgen. 

1. Kijken

Bekijk de kleur, helderheid en de viscositeit van de wijn in je glas; dit geeft je al een eerste indruk over het wijntype. 

2. Ruiken

Ruik aan de wijn in je glas; wals de wijn voorzichtig, en ruik opnieuw. Je zal nu meer geuren waarnemen dan dan bij de eerste keer. Hulpmiddelen zoals een aromawiel kunnen je helpen om de waargenomen geuren te beschrijven. 

3. Proeven (eindelijk!)

Wees niet bescheiden, en neem een goede slok in je mond. Laat de wijn over je tong rollen en proef... Vergeet ook gerust je tafelmanieren en slurp wat lucht bij in je mond, en je zal nog veel meer smaken onderscheiden. 

4. Doorslikken (leuk) of spuwen (tja...) 

In deze fase proef je de zgn afdronk van de wijn. Hoe langer de afdronk hoe mooier de wijn!

5. Eindbeoordeling

Beoordeel de wijn op kleur, geur, smaak en afdronk, en bespreek samen met je medeproevers waarom je een wijn al dan niet lekker vond (bvb te veel zuren of tannines, te zoet enz...). Smaken verschillen, en het gaat dus niet over goed of fout.