CAVEMAN-WINES

Webshop » Wijnweetjes » Cesanese

De Cesanese druif

Zonder twijfel één van de meest interessante druiven in Lazio. Ze is er reeds sinds de Romeinse tijd aanwezig. Ze komt ook wel sporadisch voor in Umbria en Toscane. Cesanese groeit op de heuvels rondom Rome, nabij de dorpjes Affile en Piglio.
We onderscheiden 2 types: Cesanese Comune en de minder verspreide Cesanese di Affile. Deze laatste wordt als de betere beschouwd. Cesanese Comune is robuuster en is meer resistent tegen schimmels, waardoor deze meer en meer aangeplant wordt, dit ten koste van de Cesanese di Affile.
Cesanese wijnen hebben aroma’s van rijpe kersen, bloemetjes en wat peper. Het zijn medium body wijnen met zachte tannines. Wanneer ze houtrijping meekrijgen worden ze vaak wat bombastisch.
De stokken geven een lage opbrengst. De trossen zijn vrij klein en langgerekt. De druiven zijn ovaalvormig en klein tot middelgroot. Zelfs in het warme Romeinse klimaat blijven ze laatrijpend (oogst normaal midden oktober). In slechtere jaren zullen ze zelfs niet volledig rijpen, met als gevolg dunne, waterachtige wijn. Een echte challenge voor de wijnmaker.

cesanese-druif