CAVEMAN-WINES

Webshop » Alle dranken » Cognac

Cognac

Wat is Cognac?

Cognac is een sterke drank (minimum 40% alcohol) die gemaakt wordt door het distilleren van witte wijn, in de meeste gevallen gemaakt van Ugni Blanc, Colombard of Folle Blanche druiven.  

Bestel hier online Cognac uit de Grande Champagne

Weergave
Eenvoudig
Gedetailleerd
Alleen foto's
Lijst
Lijst zonder foto's
Sorteren
Naam
Datum
Prijs Oplopend
Prijs Aflopend

Hoe wordt Cognac gemaakt?

Het vertrekpunt is de lokaal geproduceerde witte wijn, meestal van Ugni blanc, met een laag alcoholpercentage (8 à 10%). Deze wordt in 2 stappen gedistilleerd in een Alambic Charentais. Bij de eerste distillatie (première chauffe) bekomt men een soort brandewijn van ongeveer 30%. Deze wordt op zijn beurt gedistilleerd (bonne chauffe) tot een kleurloze eau-de-vie van ongeveer 70%. De eau-de-vie rijpt verder op eiken vaten, waarbij een deel van de alcohol zal vervliegen, en hij zijn typerende cognackleur ontwikkelt. Na minimum tweeënhalf jaar vatrijping mag de eau-de-vie Cognac genoemd worden. Zeker bij jonge Cognac wordt er voor het bottelen verdund met water om aan de beoogde 40% alcohol te komen. Ook suiker en caramel kunnen toegvoegd worden. 

Hoe herkennen we de ouderdom van Cognac?

Meestal staat op een fles Cognac geen jaartal, en zijn de flessen gevuld met een blend van meerdere Cognacs van verschillende leeftijden. De leeftijd van Cognac wordt bepaald door de tijd dat de eau-de-vie rijpte in de eiken vaten, waarbij de jongste Cognac in de blend bepalend is voor de leeftijd die op de fles mag komen te staan. Zodra de Cognac gebotteld werd gaat hij nietg meer verder rijpen. 
De leeftijdsaanduidingen die we op de fles terugvinden zijn: 
1) VS of ***: minimale rijptijd tweeënhalf jaar, waarbij VS staat voor Very Special of Very Superior
2) VSOP, VO of Réserve: minimale rijptijd van vierenhalf jaar. VSOP staat voor Very Superior Old Pale of Very Special Old Pale, VO voor Very Old.
3) Extra, XO, Napoléon, Hors d'Age of Ancestrale. Minimale rijptijd zesenhalf jaar. XO staat voor Exceptionally Old. 

De crus van Cognac

De Cognacstreek kent 6 districten: 
1) Grande Champagne (premier cru): In deze regio, met als centrum Segonzac, vinden we de meest kalrijke bodem, en worden de meest verfijnde Cognacs gemaakt. 
2) Petite Champagne
3) Borderies
4) Fins Bois
5) Bons Bois
6) Bois Ordinaires