CAVEMAN-WINES

Webshop » Wijnweetjes » Welke wijn drinken bij welk gerecht

Welke wijn drinken bij welk gerecht

Welke wijn past het best bij welk gerecht?

In dit wijnweetje behandelen we hoe de smaken van wijn en gerechten mekaar kunnen beïnvloeden. Wanneer je deze basisrichtlijnen toepast zal je zowel kunnen profiteren van de positieve smaakeffecten die wijn en voeding opleveren, alsook de nadelige kunnen voorkomen.
Hieronder volgen enkele richtlijnen over welke wijn het beste geschonken kan worden bij welk type gerecht, maar natuurlijk heeft elke mens zijn/haar individuele gevoeligheden voor de diverse smaken en aroma’s, zodat persoonlijke smaak en voorkeur ook belangrijk blijven.

Welke interacties gebeuren er in je mond?

Wanneer je eten in je mond stopt, zullen je smaakpapillen zich aanpassen, waardoor de waarneming van smaken zoals zuur, zoet, bitter enz… zullen veranderen, waardoor een wijn plotseling volledig anders zal gaan smaken. Het is dus belangrijk om hierop in te spelen.
Zo zullen gerechten met als dominerende smaak zoet of umami de neiging hebben om wijnen “strenger” te maken (de zgn “wijnonvriendelijke” smaken), en gerechten die eerder zout of zuur zijn zullen de wijn zachter maken.
Hieronder vind je het aanbevolen wijntype op basis van de hoofdsmaak van het gerecht:


tabel-gerecht-aanbevolen-wijn