CAVEMAN-WINES

Webshop » Wijnweetjes » Welke wijn drinken we bij asperges?

Welke wijn drinken we bij asperges?

Het antwoord hierop is natuurlijk afhankelijk van de bereidingswijze van de asperges, en welke van de ingrediënten de meer dominante smaak zal geven. Nemen we echter de smaak van de asperge als uitgangspunt, dan zijn er wel enkele basisregels die we kunnen volgen om tot een mooie harmonie wijn/gerecht te komen. Hieronder volgen enkele richtlijnen (maar natuurlijk heeft elke mens ook zijn/haar individuele voorkeuren die kunnen meespelen).

Basisregels voor aspergewijnen


Een gepaste aspergewijn kiezen is geen sinecure. De intens aardse, zwavelachtige aroma’s, en de wat licht-zoet-bittere smaak maken deze keuze vrij complex. 

Meestal kiezen we voor witte wijn bij asperges, niet te licht, maar ook niet te overheersend; de smaken van de asperges en de wijn moeten immers in balans zijn. Verder kiezen we voor wijnen zonder houtlagering, want het hout zal de subtiele smaken van de asperges teniet doen.

Wil je liever een rode wijn drinken bij asperges? Ga dan voor frisse, niet-houtgelagerde wijnen met niet al te veel tannines, zoals Gamay, Pinot Noir of Cabernet Franc. Kies vooral geen zware rode wijn met veel tannines, want deze gaan niet samen met het zwavelachtige van de asperges.

Klassieke combinaties


Bij asperges op Vlaamse wijze (eieren, botersaus en peterselie) opteren we voor frisse witte wijnen, met als “evergreen” de Sauvignon Blanc uit de Loire (Sancerre, Menetou-Salon, Pouilly-Fumé…). Andere klassieke glaspartners zijn ronde, frisse Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc of een droge Muscat, maar ook een Soave Classico of een Siciliaanse Grillo doen het prima.
Voor een meer gedurfde combinatie, kies je een Viognier uit Pays d’Oc, een Arneis of een Favorita uit Piemonte, een Moscato Secco uit Lazio, een Verdejo uit Rueda of een Albariño uit Rias-Baixas.

Combineren we asperges met een romige saus, dan mag de wijn ook wat voller zijn. Hierbij denken we in de eerste plaats aan een niet-houtgelagerde Chardonnay of een volle Viognier. Ook een Pinot Blanc (Weissburgunder) doet het hier goed vanwege zijn milde zuren.

Bij asperges met zalm is een Pinot Gris uit de Elzas of een Oostenrijkse Grüner Veltliner een geschikte match. Bij gerookte zalm zou, ten titel van uitzondering, een licht houtgerijpte Chardonnay ook nog kunnen.

Asperges met grijze garnalen en hollandaisesaus vragen dan weer om een wijn met hoge smaakconcentratie zoals een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc.

Gegrilde asperges serveren we met een krachtiger wijntype, zoals een Grüner Veltliner, wiens peperig karakter goed past bij de vegetale smaken van de asperges. Ook een stevige zuiderse rosé kan een mooie partner zijn.

Bij salades met rauwe asperges kunnen we een Colombard of een Franse Chenin Blanc serveren.