CAVEMAN-WINES

Webshop » Wijnen per stijl » Oranje wijnen

Oranje wijnen

Wat is orange wine of oranje wijn?

Zeer kort gezegd is orange wine een wijn gemaakt van witte druiven mét schil inweking, net zoals dat gebeurt bij rode of rosé wijnen. Over het algemeen zijn deze wijnen heel licht tot diep oranje gekleurd, hetgeen de naam verklaart. Naast kleur zullen de schillen van de druiven ook tannines afgeven. 

Hoe wordt orange wine gemaakt?

Orange wine wordt gemaakt zoals een rode wijn, maar dan met witte druiven in plaats van blauwe druiven. Tijdens de gisting blijven de schillen en de most samen, en worden ze dus niet gescheiden zoals bij witte wijn gebruikelijk is. Deze maceratie op schil kan soms enkele dagen duren, maar evengoed enkele maanden, afhankelijk van het type wijn dat de wijnmaker wil bekomen. Tijdens deze maceratie geven de  schillen kleur en tannines af aan de wijn in wording.   

Wat maakt de oranje kleur van deze wijn?

Deze wordt in de eerste plaats bepaald door het gebruikte druivenras. Net zoals bij blauwe druiven bevatten de verschillende rassen een andere hoeveelheid kleurstoffen. Daarboven zal de maceratietijd mee de kleurintensiteit bepalen; hoe langer de schillen inweken, hoe meer kleur de uiteindelijk wijn zal hebben. 

Is orange wine nieuw?

Neen dus; deze amberkleurige wijn vindt zijn oorsprong in Georgië, waar dit proces reeds eeuwenlang toegepast wordt. Ondertussen hebben wijnmakers van overal ter wereld deze stijl herontdekt, en maken ze er interessante wijnen mee. 

Hoe smaakt orange wine?

Net als bij andere wijnstijlen is de smaak van orange wine afhankelijk van de gebruikte druivensoort, het terroir, het klimaat en de wijnmaker zelf. We vinden dus ook hier een zeer grote diversiteit. Wat we echter in de meeste gevallen wel zullen terugvinden is het aparte mondgevoel, door de maceratie krijgen we wijnen met meer tannines dan in witte wijn, hetgeen ze een stevige en robuuste structuur geeft.
De complexe smaken en ongewone aroma's maken orange wine tot een geheel andere ervaring dan de bekende witte, rode en rosé wijnen.

Ontdek hier ons gamma orange wijnenWeergave
Eenvoudig
Gedetailleerd
Alleen foto's
Lijst
Lijst zonder foto's
Sorteren
Naam
Datum
Prijs Oplopend
Prijs Aflopend