CAVEMAN-WINES

Webshop » Alle dranken » Rode wijnen » Casale Del Giglio - Tempranijo 2020 - Lazio IGT

Casale Del Giglio - Tempranijo 2020 - Lazio IGT

GIG TEMPRANILLO Casale Del Giglio - Tempranijo 2020 - Lazio IGT

€ 21,75

Beschikbaar - Ruime voorraad

De Tempranillo is in oorsprong een Spaanse druif, die goed gedijt in een mediterraans klimaat. De druiven worden geoogst wanneer ze bijna overrijp zijn, waarna 2 dagen koude maceratie volgt om zoveel mogelijk aroma’s aan de schil te onttrekken. Na een 2-tal weken spontane gisting zal de wijn nog 2 weken verder macereren. Vervolgens rijpt 20% van de wijn verder in kersenhouten vaten, terwijl de rest bewaard wordt in inox tanks.

Beschrijving van deze rode wijn

Deze Tempranijo van Casale Del Giglio is een diep robijnrode wijn, 100% gemaakt van de Tempranillo druif. In de neus vinden we aroma's van framboos, zwarte bes, bosvruchten en een vleugje rijpe krieken. In de mond is deze wijn rijk en geconcentreerd, met kruiden en fruit, en aanwezige, maar zachte tannines. De afdronk is lang. Deze wijn is zeer geschikt voor langdurige flesrijping.

Deze wijn is heerlijk bij gerechten met rood vlees of klein wild. Een interessante suggestie voor food-pairing is een ‘Tiella di Polpo’, een Zuid-Italiaanse specialiteit waar twee rondjes pizzadeeg worden gevuld met ‘de vruchten van land & zee’ en gebakken als taart.

De Tempranillo druif is van oorsprong Spaans, met als stergebieden de noordelijke provincies Ribera del Duero en Rioja. Ze past zich ook goed aan in een luchtig Mediterraan klimaat, en houdt van frisse, diepe bodems. De "Valle" wijngaard van Casale del Giglio is hiervoor uitermate geschikt. 

Voor deze wijn worden de druifjes geplukt wannneer ze 100% rijp zijn, en die zelfs lichtjes verschrompeld zijn. Daarna volgt een koude maceratie van ongeveer 2 dagen, om zoveel mogelijk aroma uit de schil te halen. Dan volgt een zeer langzame, spontane fermentatie, met ondergedompelde korst gedurende 15 tot 18 dagen met periodieke ‘delestage’ om de most optimaal te beluchten. Na de alcoholische gisting macereert de nieuwe wijn nog eens 12/15 dagen op de schil om maximale tannines te extraheren. Een klein deel van de massa - 15/20% afhankelijk van het oogstjaar - wordt gerijpt in kersenhouten ‘tonneau’ vaten, terwijl de rest wordt opgeslagen in roestvrijstalen tanks.