CAVEMAN-WINES

Webshop » Alle dranken » Rode wijnen

Online rode wijn bestellen

Ontdek nu ons gamma rode wijnen!

Weergave
Eenvoudig
Gedetailleerd
Alleen foto's
Lijst
Lijst zonder foto's
Sorteren
Naam
Datum
Prijs Oplopend
Prijs Aflopend

Wat is rode wijn?

Rode wijn ontstaat door most van blauwe druiven enige tijd met de druivenschillen te laten vergisten. De rode kleur van de wijn is afkomstig van de kleurstoffen in de druivenschil. De kleurintensiteit wordt mede bepaald door het druivenras, maar zal ook gedurende de lagertijd veranderen. Jonge rode wijn heeft vaak een paarse tint, terwijl oudere wijnen eerder bruinrood zullen zijn.

Hoe wordt rode wijn gemaakt?

Alles begint in de wijngaard. Afhankelijk van de regio zullen rond september/oktober de blauwe druifjes mooi gerijpt zijn, en zijn ze klaar om geplukt te worden. Dit kan zowel manueel als machinaal gebeuren. Na de oogst moeten de druiven zo snel mogelijk naar de wijnmakerij gebracht worden, zodat ze niet vroegtijdig beginnen te gisten.
Bij aankomst in de wijnmakerij worden de druiven geselecteerd en ontdaan van bladeren en eventuele insecten. Vervolgens worden de druiven ontsteeld (dit is belangrijk omdat de stelen veel tannines bevatten, waardoor de wijn bitter zal worden). De ontsteelde druiven worden dan voorzichtig gekneusd, waardoor het sap uit de druiven zal vrijkomen. Nu kan de alcoholische gisting beginnen, waarbij de suiker in de most door de gistcellen omgezet zal worden in alcohol. Eens de gisting voorbij worden wijn en schillen gescheiden, en worden de schillen geperst. Deze perswijn is steeds sterker van smaak dan de vrije afloop wijn. Nu kunnen rijping en malolactische gisting beginnen, waarbij het scherpere appelzuur omgezet wordt naar het mildere melkzuur. Als laatste stap voor bottelen kan de wijn nog gefilterd worden; omdat dit ook heel wat smaak verloren kan laten gaan opteren veel wijnmakers er voor om deze stap niet te doen, of slechts in zeer beperkte mate te filteren.